Ga direct naar de inhoud van de pagina
  • Stembureaus
  • Veel gestelde vragen
  • Verkiezingsuitslagen
    • Tweede Kamer 2021
    • Europees Parlement 2019
    • Provinciale Staten 2019
    • Waterschap 2019
    • Gemeenteraad 2018
  • Hulp bij lezen?
Lingewaard Kiest Logo
Lingewaarde kiest
Gemeente Lingewaard

Veel gestelde vragen

Waar worden de stemmen geteld?

De stemmen worden op woensdag 17 maart na 21:00 uur geteld. Dit gebeurt op de stembureaus zelf.
De briefstemmen tellen we op woensdag 17 maart vanaf 12:00 uur in het gemeentehuis in Bemmel.
De stemmen die we op 15 en 16 maart ontvangen, tellen we op woensdag 17 maart vanaf 09:30 uur in het gemeentehuis in Bemmel.
Het mobiele stembureau wordt op de woensdagavond vanaf 21:00 uur geteld in het gemeentehuis in Bemmel.


Moet ik me aan de avondklok houden als ik ga stemmen?

Als de avondklok nog geldt tijdens de verkiezingen, dan geldt er een uitzondering wanneer u van het stembureau op weg naar huis bent. 

Wanneer kan ik het beste naar stembureau komen?

We vragen u om te stemmen buiten de piekmomenten. Dit om het risico op verspreiding van het corona-virus zo klein mogelijk te houden. De piekmomenten zijn tussen 7.30 uur en 9.00 uur, tussen 12.00 uur en 13.00 uur en tussen 16.00 uur en 18.00 uur. 

Hoe werkt het stemmen per brief?

Bent u 70 jaar of ouder? Dan kunt u bij deze Tweede Kamerverkiezingen ook per brief stemmen. Uiterlijk 11 maart ontvangt u een extra envelop met daarin het briefstembiljet, een envelop voor het briefstembiljet en een retourenvelop. Ook ontvangt u een flyer waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe u per brief kunt stemmen. Heeft geen brief ontvangen? U kunt deze tot 17 maart 21.00 uur ophalen bij de balie Burgerzaken in het gemeentehuis in Bemmel. Of u kunt contact met ons opnemen via verkiezingen@lingewaard.nl.

Doe uw briefstem uiterlijk 12 maart om 17.00 uur op de post. Of lever deze in bij het afgiftepunt bij de balie van Burgerzaken in het gemeentehuis in Bemmel. Dit kan op werkdagen van woensdag 10 maart tot en met dinsdag 16 maart van 9.00 uur tot 17.00 uur en op woensdag 17 maart van 7.30 uur tot en met 21.00 uur.

Op deze website vindt u een filmpje met daarin een uitleg over het stemmen per brief.  Filmpje bekijken.

Heeft u vragen over het stemmen per brief? Dan kunt u bellen met het nummer 0800 - 1351.  Dit nummer is 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 uur tot 20.00 uur. 

Ik heb coronaklachten of zit in quarantaine. Hoe kan ik stemmen?

Heeft u tijdens de verkiezingen coronaklachten of zit u in quarantaine? Kom dan niet naar het stembureau. Machtig een andere kiezer om uw stem uit te brengen.

Degene die gaat stemmen heeft hiervoor een kopie nodig van het identiteitsbewijs van de stemgerechtigde die de volmacht afgeeft. De Rijksoverheid heeft hiervoor een app ontwikkeld: de KopieID-app. Via deze app kunt u op een veilige manier een kopie van uw identiteitsbewijs delen.

Achterop uw stempas vindt u meer informatie over het afgeven van een volmacht.


Waar kan ik mijn briefstem afgeven?

Doe uw briefstem uiterlijk 12 maart om 17.00 uur op de post. Of lever deze in bij het afgiftepunt bij de balie van Burgerzaken in het gemeentehuis in Bemmel. Dit kan op werkdagen van woensdag 10 maart tot en met dinsdag 16 maart van 9.00 uur tot 17.00 uur en op woensdag 17 maart van 7.30 uur tot en met 21.00 uur. 

Moet ik een gezondheidscheck doen voordat ik ga stemmen?

Stemt u in het stemlokaal? Doe dan vooraf de gezondheidscheck. Deze gezondheidscheck zit bij uw stempas. Beantwoord u op de dag dat u gaat stemmen een van de vragen met een ‘ja’? Ga dan niet naar het stembureau. 

Wat moet ik opsturen om per brief te stemmen?

Uiterlijk 11 maart ontvangt u een extra envelop met daarin het briefstembiljet, een envelop voor het briefstembiljet en een retourenvelop. Ook ontvangt u een flyer waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe u per brief kunt stemmen. Heeft geen brief ontvangen? U kunt deze tot 17 maart 21.00 uur ophalen bij de balie Burgerzaken in het gemeentehuis in Bemmel. Of u kunt contact met ons opnemen via verkiezingen@lingewaard.nl.

Let op! Het is belangrijk dat u het briefstembiljet gebruikt om te stemmen. Verstuur niet de gewone stempas.

Doe uw briefstem uiterlijk 12 maart om 17.00 uur op de post. Of lever deze in bij het afgiftepunt bij de balie van Burgerzaken in het gemeentehuis in Bemmel. Dit kan op werkdagen van woensdag 10 maart tot en met dinsdag 16 maart van 9.00 uur tot 17.00 uur en op woensdag 17 maart van 7.30 uur tot en met 21.00 uur.

Op deze website vindt u een filmpje met daarin een uitleg over het stemmen per brief. Filmpje bekijken.

Heeft u vragen over het stemmen per brief? Dan kunt u bellen met het nummer 0800 - 1351. Dit nummer is 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 uur tot 20.00 uur. 

Hoe worden de briefstemmen geteld?

De briefstemmen tellen we in het gemeentehuis in Bemmel. 

Dit briefstembureau voert de zogenoemde vooropening uit. Dit vindt plaats op woensdag 17 maart tussen 9.00 uur en 12.00 uur. Leden van het stembureau openen de retourenvelop en controleren de stempluspas. Is dit in orde dan wordt de (dichte) envelop met daarin het briefstembiljet in een stembus gedaan. 

De briefstemmen tellen we op woensdag 17 maart vanaf 12.00 uur.


Welke maatregelen worden in de stembureaus genomen om het risico op verspreiding van Covid-19 klein te houden?

In de stemlokalen volgen wij de corona-richtlijnen van het RIVM. Zo kunt u veilig stemmen en kunnen de stembureauleden veilig werken. We hebben de volgende maatregelen genomen:

• de stemlokalen zijn zo ingericht dat iedereen 1,5 meter afstand van elkaar kan houden;
• er zijn kuchschermen geplaatst tussen de kiezer en de stembureauleden;
• er is desinfectiemiddel aanwezig, zodat iedereen die het stemlokaal betreedt de handen kan schoonmaken;
• u krijgt een eigen (nieuw) potlood om te stemmen;
• in elk stemlokaal is een extra stembureaulid aanwezig, die kijkt of het niet te druk wordt in het stemlokaal.

Het is belangrijk dat u de coronamaatregelen goed volgt. Draag een mondkapje en houd afstand. Bij klachten gaat u niet naar een stemlokaal. U kunt dan iemand anders vragen om uw stem uit te brengen. Dat heet een volmacht afgeven.  Dit doet u door een onderhandse volmacht af te geven. Deze volmacht geeft u zelf af door de achterkant van de stempas in te vullen en een kiezer uit gemeente Lingewaard te machtigen. 

Wanneer ontvang ik mijn stempas?

Uiterlijk woensdag 3 maart ontvangt u uw stempas via de post.

Ik ben mijn stempas kwijt of ik heb geen stempas ontvangen. Wat kan ik nu doen?

Tot vrijdag 12 maart 12.00 uur heeft u de tijd om digitaal een vervangende stempas aan te vragen. Stempas aanvragen. 
Tot vrijdag 12 maart 16.00 uur kunt u mondeling bij de balie Burgerzaken een vervangende stempas aanvragen. Neem hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee. 

In verband met de corona-maatregelen werken wij alleen op afspraak. U kunt een afspraak inplannen via www.lingewaard.nl of telefonisch via 026 32 60 111.

Ik ben niet in de gelegenheid om in gemeente Lingewaard te stemmen op 17 maart 2021, maar wel in een andere gemeente. Wat kan ik nu doen?

Voor het stemmen in een andere gemeente heeft u een kiezerspas nodig. Deze kunt u eenvoudig digitaal aanvragen of u vraagt hem aan bij de balie Burgerzaken.

• De digitale aanvraag moet gebeuren vóór vrijdag 12 maart 12.00 uur. Aanvragen kiezerspas. 
• Aan het loket kunt u u terecht tot vrijdag 12 maart vóór 16.00 uur.

In verband met de corona-maatregelen werken wij alleen op afspraak.
U kunt een afspraak inplannen via www.lingewaard.nl of telefonisch via 026 32 60 111.

Iemand machtigen

Daarnaast heeft u de mogelijkheid om iemand in gemeente Lingewaard te machtigen om voor u te stemmen. Dit doet u door een onderhandse volmacht af te geven. Deze volmacht geeft u zelf af door de achterkant van de stempas in te vullen en een kiezer uit gemeente Lingewaard te machtigen. Hierbij dient de kiezer een kopie van uw legitimatiebewijs mee te nemen.

Ik ben zelf niet in de gelegenheid te stemmen op 17 maart 2021. Kan ik iemand anders voor mij laten stemmen?

Ja, dat kan. Degene die voor uw stemt, mag maximaal drie volmachtstemmen (dus voor drie extra personen) uitbrengen naast zijn of haar eigen stem.


Onderhandse volmacht

Deze volmacht geeft u zelf af door de achterkant van de stempas in te vullen en een kiezer uit gemeente Lingewaard te machtigen. Degene die gaat stemmen heeft hiervoor een kopie nodig van uw identiteitsbewijs. De Rijksoverheid heeft hiervoor een app ontwikkeld: de KopieID-app. Via deze app kunt u op een veilige manier een kopie van uw identiteitsbewijs delen. 


Schriftelijke volmacht

Deze volmacht vraagt u aan door een verzoekschrift te sturen naar de burgemeester. Dit verzoekschrift moet uiterlijk 5 dagen voor de verkiezing door de burgemeester zijn ontvangen. U vraagt de volmacht aan met dit formulier. De kiezer en de gemachtigde vullen allebei een deel van het formulier in. De gemachtigde hoeft niet in dezelfde gemeente te wonen. De gemachtigde ontvangt bij akkoord op het verzoek een volmachtbewijs waarmee hij of zij namens u kan stemmen.

Ik kom liever niet naar het stembureau omdat ik een zwakkere gezondheid heb. Hoe kan ik stemmen?

We proberen het aantal kiezers te spreiden. Daarom bieden we de mogelijkheid om op maandag 15 en dinsdag 16 maart te stemmen. Deze mogelijkheid is vooral voor mensen met een zwakkere gezondheid.

Daarnaast krijgen 70-plussers de mogelijkheid om per brief te stemmen.

Ik ben in het buitenland. Hoe kan ik stemmen?

Staat u ingeschreven in een Nederlandse gemeente en verblijft u op het moment van de verkiezingen in het buitenland? U kunt er voor kiezen om uw stem uit te brengen via een volmacht. U kunt er ook voor kiezen om uw stem uit te brengen via briefstemmen. U moet hiervoor een aanvraag indienen bij de gemeente Den Haag. Dat kan via de website van de gemeente Den Haag. 

Ik heb een lichamelijke beperking. Kan ik bij elk stembureau terecht?

Ja, u kunt bij elk stembureau uw stem uitbrengen. Alle stembureaus zijn rolstoeltoegankelijk. U kunt dit ook terugvinden op de app Ongehinderd.


Is er een mobiel stembureau?

Ja, op woensdag 17 maart gaat het mobiele stembureau naar drie locaties. 

Van 10.00 uur tot 12.00 uur staat het mobiele stembureau bij woonzorgcentrum Hof van Breunissen in Gendt.

Van 14.00 uur tot 16.00 uur staat het mobiele stembureau bij zorggroep Liduina in Bemmel.

Van 17.00 uur tot 19.00 uur staat het mobiele stembureau bij zorgcentrum Sancta Maria in Huissen.

Dit stembureau is alleen voor bewoners en medewerkers van deze zorggroepen.



Ik ben pasgeleden verhuisd. In welke gemeente moet ik stemmen?

Als u bent verhuisd na 1 februari 2021 dan moet u nog stemmen in uw oude woongemeente.
U kunt ook in uw oude woongemeente een kiezerspas aanvragen om in een andere gemeente stemmen.

Hoe moet ik stemmen?

Stemmen doet u met uw eigen stempas. Die ontvangt u uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen in de brievenbus.

Als u gaat stemmen dan moet u naast uw stempas ook een geldig identiteitsbewijs meenemen. Voor deze verkiezingen geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn. Als u zich niet kunt identificeren, mag u niet stemmen. Op het stembureau ontvangt u het stembiljet.

Stemmen kunt u in alle aangewezen stembureaus in gemeente Lingewaard, dus niet alleen op het stembureau dat vermeld staat op uw stempas. Overzicht stembureaus. 


Waar kan ik stemmen?

Met uw stempas kunt u op alle stembureaus in gemeente Lingewaard terecht. Overzicht stembureaus. 

Wie mogen er stemmen?

Tweede Kamerverkiezing: 

Om te mogen stemmen bij de Tweede Kamerverkiezing moet u:

• de Nederlandse nationaliteit hebben;
• 18 jaar of ouder zijn;
• niet uitgesloten zijn van het kiesrecht.

Is er ook informatie over de verkiezingen voor mensen met een lichtverstandelijke beperking?

Via de website www.stemjijook.nl worden mensen met een lichte verstandelijke beperking voorbereid op verkiezingen. Zo kunt u leren wat democratie is en oefenen met stemmen.

Ik heb een vraag die hier niet tussen staat. Met wie kan ik contact opnemen?

Wanneer uw vraag hier niet beantwoord wordt, kunt u deze sturen naar verkiezingen@lingewaard.nl.
Heeft u een vraag over deze website? Stuur dan een mail naar redactie@lingewaardkiest.nl.

Europees Parlement

Stembureaus 

Europees Parlement

Veel gestelde vragen 

Lingewaard kiest
Lingewaard Kiest is een onafhankelijk platform in samenwerking met de lokale politieke partijen en Gemeente Lingewaard. 
Redactie

Heeft u vragen over het platform? Stuur uw vraag dan naar redactie@lingewaardkiest.nl.

Overige vragen?

Heeft u na het lezen van de ‘veel gestelde vragen’ nog een vraag? Stuur die dan naar verkiezingen@lingewaard.nl.

© 2021 - Lingewaard Kiest

Toegankelijkheid